Alternative Music Blogging

:: oorworm ::

It Hugs Back: Inside Your Guitar

27 april 2009 by Nonkel Jos

Bevreemdend plaatje, dit debuut van het Britse ‘It Hugs Back’. Fijn gebricoleerde popliedjes, hier en daar verstoord door subtiele, onderhuidse noiselaagjes, sluipen 11 nummers lang geruisloos de hersenpan binnen. Een plaat die erg zacht klinkt maar langs de andere kant te moeilijk om als achtergrondmuziek in de keuken op te zetten. En toch slaagt It Hugs Back erin om me voor het overgrote deel van de plaat vast te houden. Zo zit het helemaal snor met ”Work Day”, “Forgotten Song” en “Backdown”.

Op hun best is de referentie met een tot inkeer gekomen Sonic Youth, een afgezwakte Stephen Malkmus of een lijf aan lijf gevecht tussen Tom Barman en Evan Dando niet veraf, maar op evenveel momenten is het opletten om de dunne lijn tussen ingenieus wiegende underground pop en vlakke verveling niet langs de foute kant te passeren. En die oefening heeft It Hugs Back – in tegenstelling tot bovenvermelde referenties – nog niet onder de knie. Daarvoor heeft de plaat te weinig spankracht en ontbreekt het lef om wat heftiger buiten de lijntjes te kleuren.

Niet helemaal geslaagd dus en ook verre van wereldschokkend, maar een plaat die tien luisterbeurten nodig heeft om een eerste indruk te vormen en me toch telkens opnieuw kon overhalen om op play te drukken, verdient op zijn minst krediet. Een groeier met potentieel.

Work Day








Forgotten Song








Unaware






Filed under , having

0 reacties: